“SLAVSKI KOLAČ” -SMOTRA KOJA TRAJE

 Smotra „Slavski kolač  koja se tradicionalno organizuje u okviru Svetosavske nedelje, a pod pokroviteljstvom grada Smedereva  i ove godine je  privukla veliko interesovanje  žena. U prilog tome govori i činjenica da je na smotri u holu Centra za kulturu prikazano  143 eksponata žena koje su organizovane u 28 udruženja i aktiva.

U takmičarskom delu  izabrani su najlepše ukrašen kolač, kao  i  tradicionalni slavski i svetosavski kolač, gde su  uručena po tri pehara. Najlepše ukrašeni kolač po oceni žirija je delo ruku Slavice Josipović iz Smedereva. Tradicionalni slavski kolač Najlepše  je umesila  Jadranka Gitarić iz Dobrog Dola, a najlepši kolač sa svetosavskim motivima  je vlasništvo Nadežde Marković iz Udruženja žena Papazovac.

Ovogodišnji članovi žirija bili su sveštenici Milija Milošević iz Osipaonice, zatim Nikola Radošević iz Saraoraca i Nenad Pucar iz crkve u Jasenku.

Cilj manifestacije je   da se ukaže na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda. Za učešće na Smotri “Slavski kolač”  sve vlasnice kolača  su od grada Smedereva dobile zahvalnice koje je uručila Marina Tirnanić članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu.

Poslednje vesti

Leave a Comment