SMEDEREVU PRIZNANJE ZA PRIMER DOBRE PRAKSE U UPRAVLJANJU FINANSIJAMA

 Grad Smederevo je primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama, na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije Republike Srbije, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu. Ovo istraživanje omogućeno je kroz Projekat  pod nazivom Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama koje sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uzpodršku Švajcarske vlade.  Predstavnici grada Smedereva svečano je uručeno priznanje za primer dobre prakse, prošlog petka u Beogradu.

 Primeri dobre prakse u upravljanju javnim finansijama izabrani su na osnovu izveštaja o reviziji jedinica lokalnih samouprava koje je objavila Državna revizorska institucija i analize procene javnih finansija na lokalnom nivou. Kriterijumi za rangiranje  bili su  Obim i finansijski uticaj neslaganja(nepravilnosti) utvrđenih tokom redovnih revizija u odnosu na ukupno izvršenje budžeta, zatim vrsta revizorskog mišljenja izraženog nakon obavljene revizije, te status angažovanja internih revizora u jedinicama lokalnih samouprava. Ostali kriterijumi su  stepen efikasnosti u ispravljanju grešaka (nepravilnosti) nakon obavljene revizije, kao i stepen izvršenja budžeta u odnosu na plan, ali i obim mera preduzetih u postupku revizije i  Potraživanja po osnovu poreza na imovinu u odnosu na prihode od poreza na imovinu.

           Navedena analiza odnosi se na detaljno analiziranje svih sedam kriterijuma po svakoj od 119 revidiranih jedinica  lokalnih samouprava u poslednje četiri godine. Kako je objavljeno na zvaničnoj internet  prezentaciji grada Smedereva tokom obavljanja analize, obavljeno je konsultovanje i održavane su redovne komunikacije sa Državnom revizorskom institucijom Republike Srbije.

Poslednje vesti

Leave a Comment