SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽEN DAN GRADA SMEDEREVA

Nakon intoniranja himne Bože pravde i prikazanog dokumentarnog filma o gradu Smederevu, okupljenima na Svečanoj akademiji obratila se predsednica Privremenog organa grada Smedereva Jasmina Vojinović.

Na početku svog izlaganja Vojinovićeva je svim građanima koji slave Svetog Arhandjela, čestitala krsnu slavu: “Želim vam obilje mira, ljubavi i harmonije u krugu porodice i među prijateljima. Srećno i blagosloveno vam bilo slavlje, srećna slava. Danas smo se okupili u svečanoj atmosferi kako bismo proslavili Dan našeg voljenog grada Smedereva. Ova svečanost nije samo prilika da se setimo bogate istorije i tradicije našeg grada već i da istaknemo dostignuća koja smo postigli zajedno kao zajednica. Smederevo, grad koji s ponosom nosi epitet kulturnog i istorijskog centra, danas slavi svoj dan, s velikim entuzijazmom i ljubavlju prema svim svojim sugrađanima.Grad bogate prošlosti, čiji su zidovi bili svedoci mnogih istorijskih događaja i danas je simbol jedinstva, rasta i prosperiteta. Ova svečanost je prilika da se zahvalimo svim pojedincima, institucijama i organizacijama koji čine srce naše zajednice. Njihov trud i posvećenost i ljubav prema Smederevu doprinose našem zajedničkom uspehu. Zahvaljujem se i svim građanima koji svakodnevno doprinose da naš grad bude posebno mesto za život. Gledamo u budućnost s ponosom na nove infrastrukturne projekte, kulturne manifestacije, sportske uspehe i inicijative koje će ojačati i našu zajednicu. Nastavljamo graditi mostove između generacija, negujemo kreativnost i podržavamo razvoj obrazovanja, jer verujemo da su obrazovanje i kultura temelji budućnosti. Planirani projekti su ključni za održivi i uravnoteženi razvoj grada Smedereva. Važno je imati sveobuhvatan pristup kako bi se osiguralo da projekti zadovoljavaju potrebe sadašnjih i budućih generacija naših građana. Konkretni projekti čine srž našeg plana. Ovi projekti nisu samo investicija u infrastrukturu, već i u naše građane, njihove živote i budućnost. Za naredni period u planu je realizacija sledećih infrastrukturnih projekata: izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže i objekata za Moravski sistem vodosnabdevanja, rezervoari i cevovodi za snabdevanje vodom i izgradnju kanalizacionog sistema za naselja na moravskom pravcu, konverzija kotlarnica naselja Miloje Đak i Papazovac, rekonstrukcija Karađorđeve ulice u Smederevu, izgradnja vakuumske kanalizacije Industrijska zona Smederevo, postrojenje za preradu otpadnih voda, izgradnja i izrada tehničke dokumentacije. Projekat sanacije i rekultivacije ne sanitarne deponije komunalnog otpada Godominsko polje, asfaltiranje ulica u gradskim i seoskim mesnim zajednicama. Naši ciljevi su jasni, želimo podstaknuti privredni rast stvaranjem povoljnog okruženja za poslovanje.

Pritom ćemo, kao što sam navela, u još većoj meri ulagati u modernizaciju i unapređenje infrastrukture, obrazovanja, kulture, turizma, sporta i poboljšavati kvalitet javnih usluga. Danas na Dan grada, prilika je da se podsetimo vrednosti solidarnosti, uzajamnog poštovanja i ljubavi prema našem gradu. Neka ovaj dan bude podstrek da nastavimo zajedno graditi bolju budućnost za sve nas. Nek naše srce bude ispunjeno ponosom jer pripadamo gradu Smederevu, mestu koje odiše tradicijom, ali istovremeno hrabro korača prema budućnosti. Hvala vam što ste danas ovde sa nama, što delite radost ovog posebnog dana. Čestitam vam Dan grada Smedereva. Živelo Smederevo”, rekla je na kraju svog obraćanja Jasmina Vojinović.

Dan grada Smedereva ustanovljen je u spomen na Aranđelovdan 1805. godine kada je smederevski dizdar Muharem Guša predao ključeve smederevskog utvrđenja vođi srpskih ustanika, voždu Karađorđu, čime je označena nova era u budućnosti Smedereva.

Poslednje vesti