SVRŠENI OSNOVCI U PONEDELJAK POLAŽU TEST IZ SRPSKOG JEZIKA

Mala matura i upis u Gimnazije i srednje stručne škole, sigurno su najbitniji događaji u životu svakog petnaestogodišnjaka. Zbog značaja koji ima završni ispit, već više godina organizuje se proba male mature u cilju da se učenici pripreme na uslove  koji ih očekuju prilikom polaganja testova, ali i da dopune svoje znanje, ukoliko je to neophodno, iz određenih predmeta. 

Već u ponedeljak 17. juna počinje završni ispit  testom iz srpskog jezika u trajanju od 2 sata počev od 9 sati pa do 11 časova kada se završava. Test iz matematike radi se u utorak 18. juna, dok je kombinovani test planiran za 19. jun takođe u istom terminu. 

Nakon dva dana, 21. juna izaći će nezvanični rezultati na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova. Prema kalendaru Ministarstva prosvete 22. juna od 8 do 16 časova planiran je prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u osnovnim školama. Međutim, ako su roditelji i učenici nezdovoljni odlukom školske komisije, još jedna mogućnost im se pruža da i 24. juna od 8 do 16 časova upute svoje primedbe na bodovanje testova okružnim upisnim komisijama.  

Bodovi ostvareni na osnovu uspeha u osnovnoj školi sabrani sa bodovima ostvarenim na završnom ispitu predstavljaju ukupan broj bodova sa kojim svršeni osnovci čekaju  upis. Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha od VI do VIII razreda  što čini ukupno 60 bodova i uspeha na završnom ispitu, dok je maksimalan broj bodova za srpski (maternji) jezik i matematiku po 13 poena, a 14 za kombinovani test.

Konačni rezultati učenika postignuti na maloj mature biće objavljeni 27. juna i nakon toga kreće se sa predajom liste želja. Okvirnu sliku o tome koliko bodova će učeniku  biti potrebno da upiše određeni smer, može da pruži broj poena poslednje rangiranog kandidata iz prošle godine.

Raspored učenika po školama izaći će 7.jula, nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 8. i 9. jula od 8 do 15 časova . Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 8.jula kada se predaje lista želja. Upis učenika u srednje škole u drugom upisnom krugu (osim za upis u muzičke i baletske škole je 11. jul od 8 do 15 časova.

Poslednje vesti

Leave a Comment