U susret kupališnoj sezoni iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac upućuju preporuke kupačima gde i na koji način da se rashlađuju ovog leta

 U Zavodu za javno zdravlje se u letnjem periodu obavlja redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena i kupališta na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

Kupališta su sve tekuće i stajaće slatke vode (ili njihovi delovi), u kojoj je kupanje dozvoljeno od strane nadležnih organa i tradicionalno ga koristi veliki broj kupača.

Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena (i kupališta) obavlja se jednom nedeljno. Ispituje se fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost. Na osnovu rezultata analize tehnička služba koja održava bazene može da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za kupanje, rekreaciju, rashađivanje i plivanje.

Ipak, presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: izbegavanje kupanja ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika, i ako ima neke gnojne promene na koži. Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda. Za kupače na bazenima je obavezno tuširanje i prolazak kroz dezifekciono sredstvo tzv. dezo barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja.

Osnovna preporuka kupačima je da rashlađenje u toplim letnjim danima potraže u bazenima i kupalištima koji su kontrolisali kvalitet vode za kupanje i koji imaju higijenski ispravnu vodu.

Vode za kupanje iz reka su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju. Zdravstveni problemi koji mogu da se dovedu u vezu sa kupanjem i plivanjem su : konjuktivitis, upala uha, prehlade, kožne bolesti (gljivične bolesti, alergije, šuga…), proliv, žutica, sunčanica, toplotni udar, virusni meningitis, trenutni srčani zastoj, povrede, utapanje. Naravno svi ovi zdravstveni problemi mogu da se izbegnu ako se kupači pridržavaju osnovnih preporuka u vezi sa kupanjem.

Preporuke vlasnicima bazena su da vrednost rezidualnog hlora održavaju od 0,3-0,5 mg/l. Rezidualni hlor se vremenom vezuje sa organskom materijom u vodi i zato je neophodno svakog dana, više puta dnevno određivati njegovu koncetraciju. Rezidualnog hlora mora biti dovoljno u vodi da bi se uništili mikroorganizmi i osigurala hemijska ispravnost vode. Na kraju svakog dana kada je bilo kupača, trebalo bi odliti deo vode i dopuniti bazen novom, čistom vodom. Po pravilu, voda iz dečjih bazena je više zagađena od vode u velikim bazenima, pa se dečji bazeni preventivno pune svakog dana vodovodskom vodom i voda se ispušta u kanalizaciju

Poslednje vesti

Leave a Comment