TASIĆI U SMEDEREVU

Moja prva knjiga o starim smederevskim ribarima “Alas nema tri osmice” objavljena je 11. decembra 2013. godine. Promocija knjige obavljena je u čitaonici Smederevske biblioteke. O knjizi su pozitivno i afirmativno govorili znameniti i poznati stari Smederevci. I sam autor knjige (ja) govorio je o knjizi, o sebi i o svojima. Tom prilikom zabeleženo je sledeće:

“Dragi moji Smederevci,

otkad sam u penziji, rešio sam da nešto više kažem (napišem) o našem Smederevu. Pre četiri godine objavljena je moja knjiga o starim Smederevskim ribarima „Alas nema tri osmice“. Posle toga počeli su da izlaze i moji članci na Internetu, Portal SDCafe ! U suštini ja sam srećan i zdrav čovek, te dok me služi “memorija pamćenja”, ja ću pisati. Razlog više za to su i ljudi koji vole i cene ovo što ja radim. Inače, ja pišem knjigu “Prekinuta ljubav Jezave i Dunava”, čiji će ovo biti neki delovi. Puno je mojih članaka, koji su već objavljeni na SDCafe-u ! Da bi ste ih pročitali i videli na GOOGLE samo ukucajte moje puno ime sa nadimkom, ili otvorite NAŠE PRIČE i pogledajte neke od navedenih naslova.”

Međutim, posle velikog uspeha sa prvom knjigom, Nikola je odlučio da se nešto više posveti izučavanju starog Smedereva i Smederevaca, i da to pretoči u izvesne tematske priče i naravno, da ih publikuje. Mnogi mediji, novine, televizija i internet portali, napisali su pozitivne kritike.

Ponesen tim uspehom prijema kod starih Smederevaca i čitalačke publike, inženjer Tasić  je doneo odluku da nastavi sa istraživanjem, prikupljanjem dokumentacije i da napiše priče o starom Smederevu i o Smederevcima, i da dalje povremeno objavljuje u elektronskim medijima, najpre na Portalu SDCAFE.

Te objavljene priče na Portalu SDCAFE, pročitala je Vera Horvat, istoričar umetnosti i književnica, i onda ga je „nagovorila“ i napisala mu recenziju, te dala i preporuku, da se sve te priče sublimiraju u knjigu. Godine 2018, 3.maja, u izdanju Smederevske Biblioteke izašla mu je druga knjiga “Priče o starom Smederevu“, sa kojom je želeo da od zaborava sačuva staro Smederevo i neke izuzetne Smederevce.

U godini pre objavljivanja knjige “Priče o starom Smederevu“, spremajući tekst sa kojim će se obratiti čitalačkoj publici, konkretno 30. maja 2017. „Semendria“, Internet vodič kroz Smederevo, objavio mu je zanimljivo istraživanje koje je obavio sam Nikola Tasić Cale, o svojoj široj familiji Tasić, o svojim korenima u gradu Smederevu, i evo šta je tada objavljeno :

U Istorijskom arhivu Grada Smedereva pohranjene su Crkvene knjige u kojima su upisivani svi rođeni i umrli u Opštini (Parohiji) Smederevo, unazad možda i 3-4 veka !

U traženju svojih korena, ja sam pošao od mog oca Dragoslava Tasića (zvani Draga Calion, i Doktor Cale – alas i matroz), koji je rođen 1906. godine u Smederevu. Najpoznatiji i najpopularniji Tasić, Draga Calion, je naše četrvrto (IV) koleno Tasića u Smederevu.

Njegov (Dragin) otac Života Tasić (zvani Žika Ćora – Solunski borac – alas, trgovac ribom i kasapin) – je moj deda, i on predstavlja treće (III) koleno Tasića u Smederevu. Bio je ratnik na Soluskom frontu, odakle se vratio bez desnog oka i ukočenom desnom nogom, zbog ranjavanja. Bio je odlikovan Karađorđevom zvezdom i dobio penziju. O tome je pisao i dr Slavko V.Domazet. 

Otac moga dede Živote, Pavle Tasić (zvani Ludi Pavle – alas i trgovac ribom) – je moj pradeda, i on je drugo (II) koleno Tasića u Smederevu.

Otac mog pradede Pavla, Petar Tasić (zvani Tasa kasapin – alas, trgovac ribom i kasapin) – je moj čukundeda, koji je po Crkvenim knjigama Rodonačelnik nas Tasića u Smederevu.

Naime, on je od nas Tasića prvi upisan u njima. Praktično, po tim Crkvenim knjigama, on je prvo (I) koleno nas Tasića u Smederevu.

Po tom rodoslovu ja, Nikola Tasić (zvani Cale), rođen 1945. godine. – peto (V) sam koleno Smederevaca, a moja deca (ćerke Jelena i Katarina) su šesto (VI), dok su moji unuci (Milan, Milica, Petar i Staša) sedmo (VII) koleno Smederevaca. Ponosan sam na tu činjenicu i „pravim se važan“ !

Nikola D.Tasić Cale                                                                                           Smederevo                                                          

Dipl.maš.inženjer (u penziji)                                                                            11.12.2013.god.                                        

Ul.Dine Mančića 4/7.

RS-11300 Smederevo

Srbija

Tel/Fax: 026/621 622

Mobile: 063/379 399

E-Mail: nikola.tasic@eunet.rs

ZANIMLJIVOST

Odkud potiče poreklo prezimena Tasić ? Odkud potiču svi moji Tasići, odkud smo i kad došli u Smederevo – nisam uspeo da nađem dokumeta, ali sam video i pročitao poreklo čoveka, koji igrom slučaja ima isto ime i prezime kao i ja, ali je mnogo poznatiji i značajniji u Srbiji od mene.

Prof. dr  Nikola Tasić (rođen 1932. god. u Beogradu, a preminuo 2017.god.) poznati je i čuveni arheolog – balkanolog, naučni savetnik i direktor Balkanološkog instituta SANU, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, član SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti.

Akademik Nikola Tasić, u jednom mandatu bio je i direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

On je, istražujući svoje korene, došao do podataka i saznanja da je poreklo prezimena Tasić – Cincarsko iz Grčke sa ostrva Tasos.

Poslednje vesti

Leave a Comment