SMEDEREVSKI VESLAČI

Uvod

Ova raritetna i istorisjka fotografija iz 1931. godine o smederevskim veslačima povukla me je da napišem jednu priču o veslanju koji je naš najtrofejniji sport u gradu. Grad na desnoj strani velikog Dunava, koji je svoje ime, najverovatnije dobio po vrsti grožđa koje od davnina raste na Zlatnom brdu, nadaleko je postao poznat i po veslanju, odnosno po Veslačkom klubu „Smederevo“, koji ima evo već 96 godina !

Na ovoj predivnoj staroj fotogarafiji nalaze se i veslači koje sam lično poznavao :

Stoje s leva na desno: prvi- Đorđe Drezgić (ćerka Milica mi je školska drugarica), treći-Teofil Naumović (sin Živko mi je kolega), četvrti-Vladimir Marković (sin Dušan mi je prijatelj). osmi-Svetozar Konstantinović (stariji sin Dragan mi je školski drug, mlađi sin Vojkan mi je kolega), Čuče s leva na desno:  treći-Budimir Stojanović (sin Gradimir mi je školski drug), šesti-Miodrag Ćirić (ćerka Jelena je radila sa mnom u  Železari).

SMILJANIĆ I SOLDATOVIĆ ČEKAJU ŽREB U TOKIJU …

www.vksmederevo.rs › novosti › item › 118-smil…

05.08.2019. – Juniorska reprezentacija Srbije u veslanju stigla je pre dva dana u Tokio koji će od 7. do 11. avgusta biti domaćin juniorskog prvenstva sveta.

Juniorska reprezentacija Srbije u veslanju stigla je pre dva dana u Tokio koji će od 7. do 11. avgusta biti domaćin juniorskog prvenstva sveta. Našu zemlju predstavljaće četverac bez kormilara u sastavu  Nikola Soldatović (Smederevo), Nikola Kolarević (Grafičar), Slavko Savić (Crvena zvezda) i Dušan Stefanović (Danubijus 1885). Sa njima je trener iz VK Smederevo Aleksandar Smiljanić.

I onda početkom 2020. godine na Svet je došao „neki“ Covid-19, napravio pandemiju, poremetio normalan život na celoj planeti, naterao ljude da se ne druže i da se ne takmiče na sportskom polju. Sve je stalo, pa i sport – Odložena ja dugo pripremana i očekivana najveća sportska manifestacija – Olimpijada u Tokiju, u Japanu !

   A, sve je bilo spremno za ono – „Od Smedereva do Tokija“!

Sledstveno tome, naredna priča posvećena je najtrofejnijem sportu u prestonom gradu na Dunavu, u Smederevu, Veslačkom klubu „Smederevo“.

Priča o Veslačkom klubu „Smederevo“ i o smederevskim veslačima u principu bila bi jako velika (dugačka), te će se ovde svesti na godinu osnivanja, na jubilarne godine i na sadašnje stanje. Pa, evo pođimo redom.

Godine nastanka i razvoja Veslačkog kluba „Smederevo“: 1924. 1934, 1945. 1954. 1964. 1974. 1984, 1994. 2004, 2014,…2020.

Godina 1924.

Dnevne novine „Samouprava“ od 21. novembra 1923. godine donele su narednu vest: „Ruska omladina u Smederevu namerava da početkom proleća, sa smederevskom omladinom, osnuje jedan veslačko-plivački klub, koji bi s vremena na vreme priređivao veslačko-plivačke utakmice“.

Veslačko-plivački klub „Smederevo“ osnovan je 6. maja 1924. godine. Za prvog predsednika izabran je inženjer Ernest Radlinski.

U upravu kluba bili su izabrani još i: Karlo Gril, Baranislav Nešić, Aleksandar Stupnikov, Aleksandar Samsonov, Pavle Šuler, Stevan Avramović, Leon Frunklin…itd.

Godina 1925.

Veslački klub je posedovao dva školska čamca: četverac i dvojac sa kormilarom, tip „Jol de mer“.

Godina 1932.

U Beogradu te godine održano je Evropsko prvenstvo u veslanju. Povodom toga na poštanskoj markici, izdatoj te godine, postavljena je  fotografija Smederevske tvrđave.

Godina 1934.

Predsednik VK Smederevo u tom periodu bio je dr Dimitrije Bogdanović.

Nastavljaju se dobri rezultati. Zvonimir Stipanović ponovo je postao prvak Jugoslavije i Podunavlja u skifu za seniore. Seniorski četverac u sastavu: Josip Vranicki, Živko Stevanović, Franja Vranicki, Teofil Naumović i kormilar Stevan Gačić, postao je prvak Podunavlja. Na jubilarnoj skupštini kluba svečano je obeležena decenija plodnog rada Veslačko-plivačkog kluba “Smederevo“.

Zvonimir Stipanović je nastupio u skifu na prvenstvu Evrope. Te iste godine VPK „Smederevo“ zapalo je u velike finansijske teškoće. Službenici fabrike SARTID osnivaju svoj klub-Veslački klub „Sartid“ i sa jednim brojem čamaca sele se u krug fabrike. Na čelu novog kluba ostala je stara uprava VPK „Smederevo“ sa Otom Servišerom kao predsednikom.

Veslački klub „Sartid“; rast i razvoj imeđu dva Svetska rata

Smederevo je kao grad na Dunavu, u periodu između dva Svetska rata, imalo između 11 i 12 hiljada stanovnika i neki svoj romantični život i imidž dva puta prestonog grada Srbije ; despotske i kneževske. U periodu o kojem se ovde razmatra stanje i život, Smederevo je imalo sve što i mnogi srpski i evropski gradovi.

Navodi se sažeto, a postoje i oficijelni dokumenti, da je Smederevo tada imalo :*Državne i samoupravne ustanove i nadleštva :*Znatnija privredna preduzeća :*Razna društva :1) Sokolsko društvo; 4) Aero-klub, 8) Crkveno pevačko društvo „Sloga”; 14) Građanski sport-klub „Đurađ Smederevac”; 15) Sport-klub „Sartid”; 16) Sport-klub „Železničar”; 17) Veslački klub „Sartid”; i tako do 38.*Hoteli i restorani : U samom centru Smedereva, nalazi se hotel prvog reda, „Grand Hotel”. Međutim, tu su još  i „Ninić“, „Jadran“, „Takovo”, i „Avala“ ; „Narodna gostionica”, i „Bela lađa”, imaju takođe po nekoliko soba za prenoćište.*Saobraćaj Dunavom; Rečna plovidba Kraljevine Jugoslavije, *Saobraćaj u varoši, *Crkve, i  dr.

Godina 1945.

Početkom 1945.godineu kafani „Zlatni prag“ osnovano je fiskulturno društvo „Metalac“. Osnovali su ga Grga Lorencin, Nikola Šteger, Svetomir Konstantinović, Miroslav i Zvonimir Stipanović, Nikola Soldatović, Aleksandar Hans, Budimir Stojanović, Bakula Simun,…

Veslački klub je radio kao sekcija fiskulturnog društva. Već na proleće 1945.godine sa treninzima počinju: Ljubomir Pavlović, Borislav Stecenko, Nenad Ranković, Ljubomir Damnjaković, Miodrag Vukašinović, Borivoje Malenović,… Mesto trenera 1945. godine preuzeo je proslavljeni veslački as Zvonimit Stipanović.

Godina 1954.

Veslački klub je1954. godine promenio ime u veslački klub „Metalac“. Predsednik kluba postao je Jovan Marić, a za trenara je postavljen Vladimir Aubreht.

Te godine završena je nova zgrada kluba, i klub je obeležio 30 godina postojanja. Jubilej je uveličan odličnim rezultatima na prvenstvu Srbije. Veslači „Metalca“ su u Smederevo doneli tri zlatne, tri srebrne i jedno bronzano odličje.

Prvaci Srbije, na šampionatu održanom u Smederevu, postali su Pirivatrić u skifu i osmerac sa kormilarom za drugi razred. Srebrne medalje pripale su Milutinu Vraniću u skifu i u dublskulu sa Momčilom Dimitrijevićem za prvi razred. Vranić je takođe u dublskulu sa Ljubomirom Pavlovićem bio srebrni, ali u konkurenciji savezni razred. Pavlović je na „domaćem terenu“ bio treći u skifu za savezni razred.

Rad sa Vladimirom Aubrehtom dao je rezultat na državnom prevenstvu održanom u Mariboru 1954. godine. Titulom prvaka Jugoslavije okitili su se Miloje Mile Stanković i Zoran Mihajlović. Pavlović i Vranić su tada osvojili bronzanu medalju u dubl skulu, dok je četverac sa kormilaromu u finalu stigao kao šesti.

Godina 1964.

Predsednik kluba u ovom mandatu je Miodrag Vukašinović Mikica


U godini obeležavanja 40 godina jubileja kluba, smederevski veslači na prvenstvu Srbije osvojili su četiri zlatne medalje ; u četvercu sa kormilarom za novake i u osmercu u istoj konkurenciji, zatim u kategoriji podmladak, dvojac bez kormilara i četverac sa kormilarom za žene. Te godine na takmičenjima veslačice ostvaruju bolje rezultate od muškaraca.
Godina 1970.

Predsednik Upravnog Odbora u MKS-u je Dobrivoje Marković Doba

Godina 1970. je jako značajna. Želazara-MKS- je bila gavni finansijer veslačkog kluba. Tada je sklopljen ugovor sa firmom SKET iz tadašnje Istočno Nemačke demokratske države, (Deutsche Demokratiscke Republik) o isporuci opreme i izgradnji novog proizvodog pogona – Hladna valjaonica. Predsednik Upravnog Odbora  MKS-u ovom mandatu bio Dobrivoje Marković Doba, a predsednik Uprave kluba bio je Miodrag Vukašinović Mikica. Pošto je u mladosti bio odličan veslač, i kako je poznavao materijalne prilike u klubu, Doba je sada kao dipl.maš.inženjer i budući direktor, u dogovoru sa Mikicom predložio Menadžmentu Želazare da se pri sklapanju ugovora sa firmom SKET ubaci i stavka – Nabavka sportske opreme. U to vreme DDR je u svetu bio poznat po izvanrednim sportistima, ali i u proizvodnji mnoge sportske opreme, pa i sportskih čamaca za veslače. Rečeno, dogovoreno i ostvareno : Veslački klub Metalac“ je tako dobio nove čamce poznate kompanije „Pirsch“, i motorni čamac za praćenje i suđenje regata, odn. takmičenja.

Godina 1974.

Predsednik kluba u ovom mandatu je Petar Đorđević Pera

Veslački klub je obeležio pola veka postojanja odličnim rezultatima na državnom i republičkom prvenstvu. Prvaci Srbije postali su mlađi juniori u četvercu, zatim osmerac mlađih juniora i juniorke u dublskulu Danica Prelić i Biljana Golubović.

Prvenstvo Jugoslavije održano je u Beogradu. Smederevci su se u svoj grad vratili bogatiji za tri medalje; jednu zlatnu i dve srebrne. Juniorke Danica Prelić i Biljana Golubović postale su prvakinje Jugoslavije u dubl skulu, a vice – šampionskom titulom okitili su se mlađi juniori u četvercu i u osmercu sa kormilarom.

Godina 1984.

I te godine predsednik kluba bio je Miodrag Vukašinović Mikica

Na skromnoj svečanosti obeleženo je 60 godina od osnivanja Veslačkog kluba. Na državnom prvenstvu 1984.godine Predrag Petronijević, Saša Ilić i Dragan Grujić postali su vicešampioni Jugoslavije u dvojcu sa kormilarom u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. Kadetski dubl skul u satavu Jovanović i Selaković osvojio je srebrnu medalju.

Godina 1994.

Predsednik kluba u ovom mandatu je Božidar Đorđević Boža

Godina 1994. bila je na neki način najava velikih međunarodnih uspeha smederevskih veslača, koji će uslediti od 1996. godine, pa do današnjih dana. Na Paliću, gde je održano prvenstvo Jugoslavije, smederevski veslači osvojili su četiri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Nikola Otašević je stigao do zlatne medalje u seniorskom skifu, a Miloš Vujanić je trijumfovao u juniorskom skifu. Četverac sa kormilarom, Miljan Popović i Nikola Otašević, sa veslačima Partizana, Andrejom Vasiljevićem, Nikolom Stojićem i kormilarom Miroslavom Jezdaninovim, na Kupu Nacija u Parizu (današnje prvenstvo Sveta za veslače do 23 godine), zauzeli su peto mesto u velikom finalu.

Godina 2014.

Predsednik kluba u ovom mandatu je od 2006. Dragoljub Paunović

U godini velikog jubileja i proslave 90 godina veslanja u Smederevu, najtrofejniji klub u našem gradu osvojio je prvu zlatnu Evropsku medalju u seniorskoj konkurenciji. Na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, u četvercu bez kormilara, Nikola Selaković je bio šesti. Na Everopskom prvenstvu za juniore u Hazenvinkleru, Uroš Dimitrijević je bio sedmi u dublu, a Marko Ristić i Zoran Rajić četrnaesti u dvojcu. Njih trojica veslali su u osmercu na Svetskom prvenstvu za juniore u Hamburgu, gde su zauzeli solidno sedmo mesto.

Posle naporne sezone, na državnom prvestvu u Beogradu VK “Smederevo“ nastupio je bez seniora. Učinak Smederevaca je bio: pet zlatnih, jedna srebrna i dve bronzane medalje. Pozlatili su se u dvojcu bez kormilara, Ristić i Dimitrijević, i u četvercu bez kormilara, sa Matijom Todorovićem i Andrijom Stojkovićem. Kadeti su bili najbolji u dubl i četverac skulu, kao i pionirski dubl skul. Zoran Rajić je predstavljao VK“Smederevo“ na Olimpijskim igrama mladih, u Hanđingu u Kini, kao jedini predstavnik srpskog veslanja, i u skufu zauzeo 15. mesto.

Alekasandar Filipović u skifu, na Svetskom prvenstvu do 23 godine u Varezeu, u velikom finalu stigo je kao peti. U dublu, na Evropskom prevenstvu u Beogradu i Svetskom kupu u Lucernu, bio je osmi, dok je na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu bio deveti. Savić i Bogićević su na Svetskom kupu u Lucernu osvojili bronzanu medalju, što je bila prva medalja koju je osvojio neki srpski veslač na ovom takmičenju. Uroš Dimitrijević, Marko Ristić i Zoran Rajić, junori VK“Smederevo“, na Balkanskom prvenstvu u Višegradu, u četvercu bez kormilara, osvojili su zalatnu medalju i srebrnu u osmercu.

„Da bi se u sportu ostvario dobar rezultat potrebno je da se u jednu celinu uklopi mnogo faktora. Osim talenata, dobrog trenerskog i stručnog kadra i uslova, jedan od najbitnijih preduslova je organizacija kluba. Medalje koje je Veslački klub osvajao godinama unazad i koje će, nadamo se, i dalje osvajati plod su svega navedenog.

Tajna leži u činjenici da o Veslačkom klubu Smederevo brinu, uglavnom, bivši veslači koji osećaju veliku pripadnost ovom klubu. To je slučaj sa sadašnjim rukovodstvom kluba. Na njima je obaveza da i u godinama koje dolaze učine sve da Veslački klub Smederevo bude perjanica smederevskog sporta i među najuspešnijim veslačkim klubovima u zemlji. Rezultati ostvareni na međunarodnoj sceni obavezuju, a pogled na medalje koje stižu u klub potvrda su kvalitetnog rada.“

Miroslav Jovanović je, na Evropskom prvenstvu na ergometrima, osvojio bronzanu medalju

Veslač Smedereva Miroslav Jovanović ostvario je odličan rezultat osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu na ergometrima koje je održano u Pragu u Češkoj. Naš veslač je u jakoj konkurenciji zauzeo treće mesto sa rezultatom 6:17.2. Prvo mesto pripalo je Ukrajincu Artemu Zaharovu, koji je deonicu od 2000 metara, izveslao za 6:09.0, a srebro je pripalo Tomašu Pustehovskom iz Pardubica iz Češke.

Miroslav Jovanović je veslao u konkurenciji veslača U19 i ovim rezultatom najavio je konkurenciju za jednu od medalja na narednom državnom prvenstvu na ergometrima.

Olimpijska godina počela s medaljom: Bronza za Srbiju na EP na ergometrima!

Ako se po jutru dan poznaje, Srbiju čeka lepa veslačka 2020. godina – na Evropskom prvenstvu na ergometrima u Češkoj junior Smedereva Miroslav Jovanović doneo je našoj zemlji bronzanu medalju u konkurenciji takmičara do 19 godina starosti. Sjajan rezultat Miroslav je ostvario u konkurenciji 62 veslača, ostvarivši na deonici od 2.000 metara vreme od 6:17,2 minuta.

Godine učešća Veslačkog kluba „Smederevo“ na Olimpijadama: 1948, 1980, 2000 i 2004.

Sredinom 1948. godine veslači su trenirali u okviru Fiskulturnog društva „Železara“. Na prvenstvu Srbije, održanom na Paliću, Ljubomir Pavlović je osvojio prvo mesto u skifu za prvi razred, a sa Borislavom Stecenkom trijumfovao je u dubl skulu za savezni razred.

Bled je bio domaćin prvenstva Jugoslavije 1948. godine. Ljubomir Pavlović je osvojio zlatnu medalju u skifu za prvi razred, dok je u dubl skulu sa Ivanom Pojakom stigao do srebrne medalje, takođe u prvom razredu. Dragutin Petrovečki je tu osvojio dve srebrne medalje, u skifu i u dubl skulu sa Ljubomirom Pavlovićem, u saveznom razredu.

Odlični rezultati odveli su Dragutina Petrovečkog u Kamp olimpijskih kandidata Jugoslavije, koga je predvodio nemački trener Hugo Borman. Rad sa njim pomogao je Dragutinu Petrovečkom da se te 1948. godine nađe na Olimpijadi u Londonu !

Veslači Smedereva Vladimir Krstić i Božidar Đorđević učestvovali su na Oplimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Oni su, sa dvojicom veslača iz Crvene zvezde, bili članovi Jugoslovenske raprezentacije, odn. veslali su u četvercu sa kormilarom i zauzeli 11. mesto na svetu !

Rezultati smedervskih veslača te godine bili su skromni. Na prvenstvu Srbije, četverac skul u sastavu  Guslov, Savić, Stanković i Nikolić, osvojio je zlatnu medalju u konkurenciju juniora, dok je ta ista postava sa kormilarom Đokovićem osvojila srebrnu medalju u četvercu sa kormilarom. U Splitu, na prvenstvu Jugoslavije, četverac skul u sastavu Stanković, Savić, Nešić i Guslov zauzeo je peto mesto.

Učesnici na Olimpijskim igrama u Sidneju: Nebojša Ilić, Filip Filipović, Ivan Smiljanić, Boban RankoVić, Mladen Stegić i Dejan Guslov.

Na dražavnom prevenstvu Smederevci su osvojili 9 zlatnih medalja. Kovač je pobedio u skifu, Paunović i Nedeljković u dubl skulu, a njih dvojica sa Ivanom Mikićem u četverac skulu. Preostalih 6 medalja osvojili su pioniri i kadeti VK „Smederevo“. Goran Nedeljković i Vladimir Paunović na Svetskom prvenstvu za juniore u Zagrebu, u dubl skulu zauzeli su skromno 15. mesto, dok je Kovač ostao bez očekivanog plasmana. Sa Balkanskog prvenstva u Kastoriji u Grčkoj Smederevci su došli sa tri medalje, jednom srebrnom i dve bronzane. Ove godine Grad je počeo ponovo da finasira Veslački klub.

Prvo zlatno odličje sa velikih međunarodnih takmečinja u istoriji VK „Smederevo“ osvojio je Boban Ranković u četvercu bez kormilara, na Svetskom prevenstvu za seniore do 23 godine u Kopenhagenu. Taj rezultat omogućio je ovom četvercu da se nađe na Olipmijskim igrama 2000. godine u Sidneju, gde je zauzeo odlično sedmo mesto.

Veslači Smedereva 2004.godine na državnom prvenstvu osvojili su čak 18 medlja. U seniorskoj konkurenciji prvaci Jugoslavije postali su Luka Đorđević u lakom skifu i Goran Nedeljković u kombinovanom četvercu bez kormilara. Još četiri zlatna odličja osvojili su pioniri ; u četverac skulu i četvercu sa kormilarom, kao i kadetski dvojac nez kormilara i četverac skul.

Na Balkanijadi u Oršavi smederevski veslači osvojili su tri srebrne medalje ; jednu u juniorskoj i dve u kadetskoj konkurenciji. Veslački klub „Smederevo“ ove godine kupio je i novi skif marke „šelenbaher“ (der Schellenbacher).

Goran Nedeljković je u lakom četvercu (bez krmilara) učestvovao na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini sa trenerom Dejanom Guslovom, i tamo zauzeo odlično sedmo mesto. Svoje učešče na Olimpijskim igrama oni su obezbedili trijumfom na kavlifikacionoj regati u Lucernu (Švajcarska).

I ove 2020. godine naši veslači su trebali da idu na Olimpijske igre u Tokiju, ali…

Autor:                                                                                                              Smederevo
Nikola Tasić Cale                                                                                          27.april 2020.g.
Dipl.maš.inženjer (U penziji)
Stari Smederevac i Železarac

Poslednje vesti

Leave a Comment