TRIJUMF SNS-a U SMEDEREVU. U LOKALNI PARLAMENT ULAZE SVE POLITIČKE STRANKE I GRUPE GRAĐANA SA IZBORNE LISTE

Preliminarni rezultati za odbornike Skupštine grada Smedereva, koje je objavila Gradska izborna komisija pokazuju da je lista “Aleksandar Vučić- Smederevo ne sme da stane” dobila najveći broj glasova 23.677 što je 34 osvojena mandata. Za listu “Smederevo protiv nasilja-Nikola Beronja” glasalo je 5979 građana. Oni su dobili 8 odborničkih mandata za sastav lokalne skupštine.

Na trećem mestu je lista  “Dr Ivan Stevanović-za naše Smederevo” sa 5.257 osvojenih glasova i 7 odborničkih mandata. Sledeća je “Ivica Dačić-premijer Srbije” za koju je glasalo 4.195 građana. Oni će u lokalnom parlamentu imati 6 odbornika. “Andreja Pavlović Profa- misli drugačije” osvojio je 4 mandata za lokalni parlament. Slede 3 liste za koje je glasalo nešto više od dve hiljade birača i oni će u gradskom paralmentu imati po 3 odbornika, a to su : “Dr Miloš Jovanović- nada za Smederevo”, zatim Grupa građana Bog –porodica-Smederevo-doktor Goran Kuljanin”, i “Budimo Smederevo kojem se nadamo-profesor Nebojša Jovanović- Neba i Dejan Pirić”. U Skupštini grada Smedereva sedeće i 2 odbornika sa liste “Srpski pokret dveri-Boško Obradović”. Za odbornike Skupštine grada Smedereva pravo da glasa imalo je 94.957 građana, a na glasanje je izašlo 52.395 birača na 78 biračkih mesta.

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Gradska izborna komisija Grada Smedereva na izborima za Skupštinu Srbije, Smederevci su najviše poverenja dali  listi “Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane”. Za ovu listu glasalo je 26.827 građana, što je 50,45 odsto od ukupno upisanih birača. Druga po redu je koalicija okupljena oko liste “Srbija protiv nasilja”, za njih je svoj glas dalo 10.142 građana ili 19,07 odsto.

Na trećem mestu je lista “Ivica Dačić-premijer Srbije”, koja je dobila 3.969 glasova, odnosno 7,46 procenata.

Sledeća je lista “Dr Miloš Jovanović- nada za Srbiju” sa 3.020 glasova, ili 5,68 odsto birača.

Za Grupu građana “Mi-glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović glasalo je 2.928 Smederevaca ili 5,51 odsto. Na šestom mestu je lista “Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović-Nacionalno okupljanje-državotvorna snaga  sa 2.028 glasova ili 3,81 odsto. Zatim slede liste koje su dobile manje od hiljadu glasova, “Dr Vojislav Šešelj- Srpska radikalna stranka sa 830 glasova, 651 punoletni građanin dao je poverenje listi Saša Radulović- Boris Tadić-Ana Pejić. 275 glasova dobila je lista Narodna stranka –siguran izbor-ozbiljni ljudi”.

Za  listu “Savez vojvođanskih Mađara” glasalo je 203 birača.

Koalicija okupljena oko liste Usame Zukorlić-ujedinjeni za pravdu, stranka pravde I pomirenja-Bošnjaci Sandžaka dobila je poverenje 128 glasača. Na začelju tabele sa manje od sto glasova nalaze se: “Zajedno za budućnost i razvoj-koalicija za mir I toleranciju”  koja je imala 81 glas, zatim “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” sa 65 glasova i na poslednjem 14. mestu je lista pod nazivom “Politička borba Albanaca se nastavlja” koja je dobila 22 glasa  smederevskih birača.

Pravo da glasa za republički parlament imalo je 95.885 punoletnih građana Smedereva. Na izbore je izašlo 53.909 glasača ili 56,22 odsto na 78 biračkih mesta.

Prigovore na izborni rezultat GIK grada Smedereva prima u roku od 72 sata, a koji je počeo da teče od nedelje u 20 časova kada su zatvorena sva biračka mesta.

Poslednje vesti