U SMEDEREVU VEĆA IZLAZNOST BIRAČA PREMA PRESEKU OD 18 ČASOVA, NEGO ŠTO JE TO BILO NA PROŠLIM IZBORIMA

Prema podacima Gradske izborne komisije i izjave koju je dao predsednik Ivan Mihailović do 18 časova u Smederevu je za poslanike u Skupštini Srbije ( reprezentativni uzorak na 4 biračka mesta) glasalo 52,23 % od ukupno upisanih birača. Primera radi na prošlim izborima 2020. godine, nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 časova ukupno je izašlo 54,48 % glasača. Tada je ukupna izlaznost bila 2,5 odsto manja na preseku od 18 časova nego što je to bila danas.

Kada je reč o glasanju za lokalni parlament do 18 časova pravo da glasa iskoristilo je 46.115 Smederevaca od ukupno upisanih u birački spisak 97.957, što je 48,56 odsto. Na prošlim izborima u 18 časova zabeležena je izlaznost od 35,02 odsto birača, te je u poređenju sa ovim izborima za 13,5 % veće interesovanje građana za glasanje. Izborni dan protekao je bez incidenata izuzev jednog koji je zabeležen na izbornom mestu u MZ Leštar gde je došlo do verbalnog sukoba između predstavnika grupe građana i političkih stranaka sa članovima biračkog odbora koji su bili na terenu . O tome je obaveštena policija, te će slučaj da preuzme nadležno tužilaštvo.

Interesovanje stranih posmatrača bilo je veće za parlamentarne izbore, U Smederevu su boravili kao posmatrači predstavnici ambasada Velike Britanije i Amerike, OEBS-a i nekih nevladinih organizacija.

Poslednje vesti