U MARTU SLEDEĆE GODINE POČINJE UREĐENJE LUKE U SMEDEREVU

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će Vlada Srbije u vodni saobraćaj uložiti 200 miliona evra. Pored ostalih, kako je najavila biće uređena i luka u Smederevu.
kako prenosi TANJUG, novac za ulaganje u vodni saobraćaj obezbeđen je garancijom budžeta i ugovorom sa Evropskom investicionom bankom u vrednosti od 100 miliona evra, pojasnila je ministarka.

Mihajlović je najavila da u martu sledeće godine počinje uređenje Luke u Smederevu, da je u toku izrada Projektno-tehničke dokumentacije za uređenje Luke u Beogradu, ali i da se razgovara o uređenju Luke u Sremskoj Mitrovici.
Ministarka je objasnila da Dunav i Sava moraju biti potpuno uređeni, i dodala da je uređenje luka jedan od načina da se povećaju kapaciteti pretovara robe, a Vlada i resorno ministarstvo hoće da se duplira taj iznos. rekla je Mihajlović.Ukazala je da je Srbija najkraća ruta između istoka i zapada i dodala da se to vidi i u putničkom i železničkom saobraćaju, ali da je jednako važno i za vodni saobraćaj.
Vodni koridori će već sledeće godine izledati potpuno drugačije. Ako je Srbija tranzitna zemlja ona mora da ima lučku infrastrukturu i mora da ima efikasne i moderne luke kako bi mogle da isprate i prevoz robe i ljudi, istakla je Mihajlović.
Najavila je i da Vlada Srbije u saradnji s Nemačkom radi na projektu sređivanja starih flota iz Drugog svetskog rata na Dunavu i dodala da očekuje da će taj projekat biti završen početkom sledeće godine.

Poslednje vesti

Leave a Comment