U SMEDEREVU NEMA OBOLELIH NITI INFICIRANIH OD KORONA VIRUSA

U Smederevu nema obolelih niti osoba koje su zaražene korona virusom, izjavila je na konferenciji za novinare gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, nakon sastanka Radno-operativne grupe Grada Smedereva. Ona je dodala da je jedna osoba testirana na korona virus, ali da je rezultat bio negativan. Pod stručnim nadzorom nalazi se nekoliko građana koji imaju kašalj i laku telesnu temperaturu, nešto što liči na grip, ali kako je izjavljeno u epidemiološkoj anketi, oni nisu bili u kontaktu sa nekim ko je došao iz inostranstva. Za sada su najugroženiji oni koji su imali kontakt sa rođacima, prijateljima, komšijama koji su došli iz ugroženih područja, objasnila je dr Jasna Avramović.

Danas u toku dana biće donete  mere u vezi sa skraćenim radnim vremenom restorana i kafića u gradu Smederevu, a u skladu sa Uredbom Vlade Srbije. Kao što je poznato u gradu su suspendovani svi sportski, kulturni, umetnički i drugi programi, a i Predškolska ustanova, vrtići, osnovne i srednje škole od danas ne rade. Prema izjavi gradonačelnice, ostvarena je komunikacija i sa velikim kompanijama PKC i Železarom Hbis, gde je sve preduzeto još pre dve nedelje i tamo je sve pod kontrolom i proizvodnja se obavlja normalno. Menadžmenti su preduzeli sve neophodne higijensko epidemiološke mere za dezinfekciju radnog prostora i zaštitu zaposlenih, a postavljeni su i bezkontaktni toplomeri koji zaposlenima mere telesnu temperaturu. U kompaniji PKC osim redovne dezinfekcije radnog prostora, svim radnicima su obezbeđene maske i gel za ruke. Za sada nije smanjen broj radnika ni u jednoj kompaniji. Što se javnog prevoza tiče, za sada se obavlja redovna dezinfekcija svih autobusa prevoznika Lasta, a dezinfekciona sredstva su im donirana još pre dve nedelje. O redukovanom redu vožnje i polascima građani će biti naknadno obavešteni.

Takođe je dr Jasna Avramović naglasila da starije osobe od 65 godina ne izlaze iz svojih kuća. Oni koje žive sami treba da se obrate Crvenom krstu Smederevo kako bi im se obezbedila nabavka hrane, ostalih potrepština i ostale usluge. U tom cilju biće angažovano i 10 geronto-domaćica, koje će se obučavati u Domu zdravlja, a nakon toga biće angažovane na terenu. Loalna samouprava će pružiti i određeni broj vozila na raspolaganje. Takođe će i starijim korisnicima Narodne kuhinje  hrana biti dostavljena  na kućnu adresu, izjavila je dr Jasna Avramović. Broj telefona Crvenog krsta Smederevo je 026 4622 543 i 062 8030780, broj telefona sekretara Crvenog krsta  Tomislava Živanovića.

Ona je takođe potvrdila da u gradu Smederevu u trgovinama ima svih životnih namirnica i da nema nestašica. Takođe je i ZU Apoteka Smederevo dobro snabdevena dezinfekcionim i alkoholnim rastvorima, antipireticima i lekovima za jačanje imuniteta.

Dr Jasna Avramović je apelovala na sugrađane da bez preke potrebe ne dolaze i ne prave gužve u Gradskom uslužnom centru, i da sve poslove mogu da obave preko e Uprave.
Dva epidemiologa, jedan iz našeg Doma zdravlja, a drugi iz Smederevske Palanke su na raspolaganju Zavodu za javno zdravlje Požarevac, ustanovi koja je zadužena za sva testiranja i uzimanje briseva za Podunavski okrug. Što se tiče Doma zdravlja u Smederevu, ima dovoljno dezinfekcionih sredstava a maske kao i odela za transport pacijenata stižu danas. Infektivno odeljenje je prostor za izolaciju, koje ima poseban ulaz za prijem obolelih sa visokom temperaturom i infekcijama respiratornih puteva. Na svakom ulazu je omogućena trijaža odmah uz merenje telesne temperature i na taj način je protok bolesnika pod kontrolom. Avramovićeva je poručila građanima da telefonom kontaktiraju svoje izabrane lekare, u slučaju da imaju određene simptome bolesti.
Zbog ozbiljnosti situacije i uvedenog vanrednog stanja, gradonačelnica se kao specijalista infektolog, kako je izjavila, stavila na raspolaganje direktoru OB Sveti Luka, kako bi zajedno sa dvojicom infektologa u slučaju potrebe zdravstveno zbrinjavala sugrađane.

Poslednje vesti

Leave a Comment