U SMEDEREVU RASTE BROJ ĐAKA PRVAKA. OVE GODINE JEDNO, A IDUĆE ČAK 2 ODELJENJA VIŠE

Upis dece u prvi razred zvanično je počeo 1. Aprila i trajaće praktično do početka naredne školske godine. O upisu  i broju dece koja će prvi put sesti u klupe u 20 smederevskih osnovnih škola govori Svetlana Mihajlović, članica  Gradskog veća, resorno zadužena za obrazovanje u gradu Smederevu. 

 “Upis dece počeo je prvog aprila. Ove godine će roditeljima  upis učenika biti znatno olakšan,  tako što će škole same, od ukupno 4 dokumenta koja su potrebna , 2 dokumenta  elektronskim putem  škole pribavljati same,  Izvod iz matične knjige rođenih i Potvrdu o prebivalištu, dok će roditelji dostavljati  lekarsko  uverenje i  Potvrdu  o  završenom pripremnom predškolskom programu prilikom upisa dece. U prvi razred ove školske godine polaze deca koja su rođena  od 1. marta 2012. godine do kraja februara  2013. godine”, izjavila je Svetlana Mihajlović.

“U gradu Smederevu imamo 989 takvih đaka, budućih prvaka, koji će od 1. septembra sesti u školske klupe i taj broj je povećan u odnosu na prošlu godinu.  Sada imamo 962 oje prvaka  koji su trenutno đaci naših osnovnih škola. Savet roditeljima  je da upišu decu u dva naredna meseca, kako bi psihološko pedagoške službe mogle na vreme da obave testiranje  dece koje je neophodno prilikom upisa dece u školu, objasnila je Mihajlovićeva.

“Želela bih da naglasim da roditelji imaju još jednu olakšicu  a ona je da su sve smederevske škole opremljene produženim boravcima.  Dok  su roditelji na poslu,  o njima brine stručan kadar,  profesori razredne nastave.  Tamo deca kvalitetno provode ne samo svoje slobodno vreme, nego i rešavaju domaće zadatke,  pripremaju se za kontrolne vežbe i izvode različite  sportske aktivnosti, edukativne radionice i drugo. Što se tiče besplatnih udžbenika,  svi roditelji koji imaju pravo na to obavešteni su i dobili su listiće, a nakon toga broj dece  predat  je  resornom  ministarstvu.” 

Ohrabrujuća vest za Smederevo, koju je najavila članica Gradskog veća, resorno zadužena za obrazovanje je da će pripremni predškolski program od nove školske godine pohađati ukupno 1051 mališan, odnosno 682 predškolca  u objektima Predškolske ustanove “Naša radost” u gradu i 369 predškolaca  u selima.  To praktično znači da će od nove školske godine u Smederevu biti jedno odeljenje više nego prošle godine, a da će od 2020/2021. godine  biti  62 prvačića ili 2 odeljenja više u odnosu na školsku 2019/ 2020. godinu”. 

Poslednje vesti

Leave a Comment