U SMEDEREVU UKUPNO JEDANAESTORO INFICIRANIH MORBILAMA, MEĐU NJIMA DVE DOKTORKE KOJE SU IMALE KONTAKT SA OBOLELOM DECOM I JEDNA PORODILJA

Trenutno je u Smederevu,  gde je od 12. januara proglašena epidemija malih boginja, jedanaestoro inficiranih, a čekaju se još tri laboratorijske potvrde. Od laboratorijski potvrđenih 11 osoba obolelih od morbile,  tri osobe su odrasle, dve doktorke  zaposlene u OB „Sveti Luka“  koje su bile u direktnom kontaktu sa inficiranom decom i treća osoba je majka koja se skoro porodila i nalazi se kod kuće, potvrdila nam je direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac dr  Ana Jovanović.  Porodilja  je prema informacijama koje je dobila služba  Zavoda  za javno zdravlje Požarevac vakcinisana i ima blažu kliničku sliku bolesti. Što se tiče ostalih osmoro obolelih, to su deca koja nisu vakcinisana. Dva deteta se za sada nalaze u Bolnici na Dečijem odeljenju u Smederevu, a ostali su u kućnoj izolaciji. 

Svi oboleli od malih boginja u Smederevu su dobrog kliničkog stanja i ne očekuje se pojava dodatnih komplikacija, objasnila je dr Ana Jovanović. Simptomi obolelih su karakteristični za respiratorne infekcije, a nakon toga počinje da se javlja ospa na licu, zatim na vratu, nakon toga na trupu i na ekstremitetima. Kada prođe period zaraznosti, na suprotan način boginje nestaju.

 Morbile su jako zarazne, lako se prenose sa jednog čoveka na drugog,  uglavnom su oboleli sa blažim ili srednje teškim simptomima, ali može da dodje i do komplikacija kod određenog broja ljudi u smislu pojave zapaljenja pluća i zapaljenja mozga.

 Podsećanja radi poslednja epidemija morbila bila je 2017. i 2018.godine  kada smo imali oko 5400 inficiranih u Srbiji. Tada je desetoro njih umrlo među kojima i četvoro dece mlađe od 4 godine.

Poslednje vesti