ŽELEZARA SMEDEREVO TRAŽI NOVE IZVORE SIROVINA I ENERGENATA VAN RUSIJE I UKRAJINE

Kompanija HBIS Srbija, fokusirana je na projekte zamene skupog prirodnog gasa i snabdevanja koksom van Rusije i Ukrajine, izjavio je izvršni direktor za proizvodnju u Železari Vladan Mihailović, gostujuí na RTS-u.

Ti projektI  bi, kako je objasnio  izvršili supstituciju skupog prirodanog gasa visokopećnim gasom koji se proizvodi u  visokoj peći i gde je  već završeno nekoliko projekata.
Dodao je da za HBIS veliki problem predstavlja snabdevanje koksom i da zato rade sa tradicionalnim dobavljačima van Rusije i Ukrajine, pokušavajući  da nađu nova tržišta s kojih će se snabdevati ugljem, koji je veoma važan za rad visokih peći. Mihailović je naveo da je Železara od 60 do 65 procenata sirovina uvozila iz Ukrajine i Rusije.

“ Kao velika multinacionalna kompanija mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovinama u kriznim situacijama, tako da smo uz pomoć matične kompanije iz Kine uspeli da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, Takođe radimo na poboljšanju snabdevanja sirovinama iz Indije i Brazila, tako da smo mi obezbedili sirovine za proizvodnju tokom drugog kvartala”, rekao je Mihailović.
On je dodao da se trenutno radi na obezbeđivanju dovoljnih količina sirovina za rad u trećem i četvrtom kvartalu ove godine i naglasio kako je cilj komapnije kontinuiran rad dve visoke peći do kraja godine, uz potpuno zadovoljenje zahteva kupaca.
Mihailović je istakao da je obrt kompanije na istorijskom niovu i da je prošle godine iznosio oko milijadru evra, a proizvodnja uprkos pandemiji ni jednom nije zaustavljena. Plasman proizvoda na domaćem tržištu kompanije Hbis za poslednje tri godine porastao je sa dosadašnjih 20 procenata na 32 odsto, s tendencijom povećanja do apslolutnog zadovoljenje svih potreba domaćih kupaca.
HBIS je nakon odluke Evropske komisije o povećanju kvota za izvoz čelika povećao izvoz toplovaljanog lima sa 120.000 tona na 150.000 tona.


Poslednje vesti