Dunav Film Fest 2019 od 20. do 25. avgusta u Smederevu

Dunav Film Fest  će ljubiteljima filma u Smederevu od 20 do 25. avgusta  premijerno prikazati najznačajnija ostvarenja  kinematografije podunavskih zemalja.

Ove godine će na filmskom festivalu Dunav Film Fest biti prikazano  više od 40  ostvarenja podeljenih u četiri programske celine. Filmovi će kao i prošle godine  biti prikazani na četiri  lokacije u gradu – u malom gradu Smederevske  tvrđave zatim na glavnom  gradskom trgu, te u Centru za kulturu  i na pristanu na Dunavu. Festival bi u malom gradu drevne tvrđavo trebalo da otvori film “Zviždači”, poznatog  rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua.

Porumboju je  jedan je od najznačajnijih filmskih stvaraoca ne samo rumunskog već i evropskog filma danas. Pripadnik je rumunskog novog talasa, čiji filmovi poslednjih godina pobeđuju na mnogim međunarodnim festivalima poput Kana, Berlina i drugih. On je rumunsku kinematografiju podigao na pijedastal najznačajnije evropske kinematografije.

Filmom “Zviždači” pomera granice u svom dosadašnjem stvaralaštvu. Ovaj kanski favorit, snimljen je u koprodukciji Rumunije, Francuske i Nemačke. Film je u osnovi  krimi priča koja se razvija na drugačiji način od očekivanog za ovog autora. Novim rediteljskim pristupom udaljava se od realistične filmske naracije i žanrovski se približava film noiru. Interesantna lokacija, vulkansko ostrvo Gomera u sred Atlantskog okeana, na kome ljudi komuniciraju zviždanjem, inspirisali su ovog rumunskog autora da ljubiteljima sedme umetnosti priredi nešto novo. Glavnu ulogu u “Zviždačima” ostvario je Vlad Ivanov. Tumači rumunskog policajca koji beži na ostrvo Gomera gde upoznaje zavodljivu i prevrtljivu Gildu (Katrinel Maron). Od nje uči jezik zviždača…

U takmičarskom programu festival publika će imati priliku da pogleda i film “Otac”, u režiji Kristine Grozev i Petra Valčanova. Ovo ostvarenje u bugarsko-grčkoj koprodukciji dolazi kao dobitnik Kristalnog globusa 54. međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Na Dunav Film Festu 2019 biće prikazan i film “Neka bude svetlost”, reditelja Marka Škopa (Slovačka/Češka). Milan Ondrik je za ovaj film na fwstivalu u Karlovim Varima dobio nagradu za najboljeg glumca.

 Ukupno 8 filmova nastalih u  kinematografili podunavskih zemalja  će ove godine ocenjivati žiri koga čine  glumci Janko Popović Volarić, Nives Ivanković i Radivoje Raša Bukvić, koji će dodeliti nagradu “Dunavska  lađa”. Tu nagradu je prošle godine dobio pobednik Dunav Film Festa  rumunski film “Limunada” rediteljke Ione Urikaru.

Poslednje vesti

Leave a Comment