U crkvi svetog Luke na Carini započeti su radovi na freskopisanju

Protomajstor g-din Vladimir Karanović i g-đa Veronika Đukanović sa svojim učenicima započeli su oslikavanje oltarske apside, scenu Drugog Dolaska Hristovog. Njihovo slikarstvo i ikonopis, kao autentična sinteza tradicionalne Vizantije i savremenih pravaca uživa veliko poštovanje u umetničkim krugovima hrišćanskog sveta. Oni smeštaju i sagledavaju pravoslavnu ikonu i fresku u njenom pravom kontekstu, unutar hrama i unutar Svete Liturgije uvek okrenute ka budućnosti slikajući eshatološku realnost.


Oslikavanje crkve započeto je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima vernika koji žele da učestvuju u freskopisanju crkve i na taj način se ugrade, poput njihovih predaka u samu Crkvu, kaže se u saopštenju koje potpisuje protojerej crkve Dejan Davidović. “Od do sada prikupljenog priloga, može da se uradi deo freskopisa, ali ne i cela crkvu. Ali iskreno verujemo, da će Bog i Sveti Luka pomoći, i da ćemo daljim dobrovoljnim prilozima uspeti da dovršimo započeti posao.


Našoj generaciji pripala je ta čast da se nova crkva podigne u naše vreme, ali i obaveza da je dovršimo na slavu Božiju i na radost svih verujućih ljudi ovog grada. Za njeno dovršenje potrebno je još sredstava da bi pribavili najosnovnije i uradili ono bez čega jedan Crkva ne može da bude.
Znamo da su ekonomske prilike u zemlji veoma teške, da se posluje veoma otežano, ali ako svi pomognemo po malo, možemo se nadati da ćemo uskoro završiti ovo bogougodno delo”, kaže protojerej Davidović I napominje da je svaka pomoć dobrodošla. Sredstva možete uplatiti na žiro račun “Banca Intesa“ Crkva svetog Luke br. 160-39731-96 ili na blagajni Crkve svetog Luke u Smederevu. Ugovore o donaciji kao i sve informacije, možete dobiti kod starešine crkve svetog Luke, protojereja Dejana Davidovića.
“Ko Crkvi daje-Bogu pozajmljuje!”
Unapred zahvalni
Starešina crkve
protojerej Dejan Davidović
+381 0638123332

Poslednje vesti

Leave a Comment