FK Proleter traži dodatna objašnjenja od Fudbalskog saveza Regiona Zapadna Srbija, sledi tužba

U dopisu koje je poslalo rukovodstvo mihajlovačkog FK Proleter zahteva se dostavljanje dodatnih informacija, odnosno obrazloženje Odluke o sastavu srpske lige „Zapad“ za takmičarsku 2020/2021 godinu. Kako se navodi u dopisu, odluka nije doneta u skladu sa propisima Republike Srbije. Pored toga što Odluka ne sadrži obrazloženje (što je u skladu sa Ustavom Republike Srbije, što je obavezni element svake odluke), suprotna je Odluci o načinu popunjavanja slobodnih mesta u fudbalskim i futsal ligama na nivou Fudbalskog saveza Srbije, Propozicijama takmičenja za prvenstvo srpske lige za takmičarsku sezonu 2019/2020, Statutu fudbalskog saveza regiona zapadne Srbije, kao i o Zakonu o sportu.

U Dopisu se zatim kaže da je Odlukom oštećen FK Proleter Mihajlovac, koji je mimo svih pravila delegiran u Podunavsko-šumadijsku zonu lige, iako je u prethodno okončanoj sezoni zauzeo mesto koje mu obezbeđuje opstanak u Srpskoj ligi „Zapad“. “Čak i da je popunjavanje Srpske lige „Zapad“ izvršeno naknadno, FK Proleter – Mihajlovac ima prioritet u odnosu na ostale fudbalske klubove koji su, bez obrazloženja, bez objavljivanja javnog poziva, bez uplate naknade i bez ikakvog obrazloženja raspoređeni da se u narednoj takmičarskoj sezoni takmiče u Srpskoj ligi „Zapad“.

Dalje se obrazlaže da pored urušavanja ugleda i reputacije Fudbalski klub Proleter Mihajlovac koji je nesporstskim kriterijumima delegiran u niži rang takmičenja, šteta koju trpi ogleda se i u odlasku brojnih lokalnih sponzora i vrlo izvesnom odlasku brojnih igrača. “Za celokupnu štetu koju Fudbalski klub Proleter Mihajlovac ima, za odgovorne će smatrati kako donosioce odluka, tako i fizička lica ukoliko su prekršila granice svojih ovlašćenja, očigledno postupajući van zakonskih okvira i rukovodeći se kriterijumima koji nisu sportski i nisu predviđeni.”

Takođe se kaže da s obzirom na broj nezakonitosti koje su prepoznali, pre preduzimanja daljih radnji u vezi sa Olukom o sastavu srpske lige „Zapad“ za takmičarsku 2020/2021 godinu, od 10.07.2020. godine, rukovodstvo FK Proleter moli da se još jednom sagledaju akti Fudbalskog saveza Srbije i donete odluke, te da im u roku od 2 dana od prijema dopisa dostave detaljno obrazloženje na koji način i primenom kojih kriterijuma je doneta gore navedena Odluka, ili da istu koriguju u skladu sa važećim propisima. Ukoliko se zahtev FK Proleter iz Mihajlovca na reši povoljno, kako nam je potvrdio predsednik kluba Bojan Lukić, rukovodstvo će u najkraćem mogućem roku podneti tužbu sudu protiv Fudbalskog saveza Regiona Zapadna Srbija.

Poslednje vesti

Leave a Comment