IZABRANO IDEJNO REŠENJE SPOMENIKA ĐURĐU BRANKOVIĆU

Na konkursu koji je raspisao Grad Smederevo za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu u novembru 2021. godine, izabran je rad Zdravka Joksimovića, profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Žiri u sastavu prof. dr um. Milorad Mladenović, predsednik i članovi dr Mice Poptsis, akademski vajar, zatim dr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti, arheolozi Dejan Radovanović i Tatjana Gačpar, kao i glavni urbanista Grada Smedereva Vladislava Živanović-Ristović u obrazloženju ove odluke naveli su između ostalog da je “predloženo vajarsko rešenje oslonjeno na lik i stav despota Đurđa Brankovića iz Esfigmenske povelje kao najreferentnijeg istorijskog prikaza Despota u potpunosti odgovorilo na nameru raspisivača da Grad Smederevo dobije savremenu interpretaciju lika i dela osnivača grada, koji će na jasan i prepoznatljiv način odgovarati istorijskom i na tradiciji zasnovanom uvidu u objektivni izgled i držanje predstavljenog vladara.”

Žiri je doneo odluku o dodeli prve nagrade i dve ravnopravne druge nagrade za idejno vajarsko rešenje spomenika despotu Đurđu Brankoviću.
Na osnovu ovoga Grad kao Naručilac doneće Odluku o realizaciji izabranog vajarskog rešenja spomenika.
Svi dostavljeni konkursni radovi su od danas javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo od srede.
Javna tribina povodom sprovedenog konkursa biće organizovana u ponedeljak, 20. juna u koncertnoj sali Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 19.00 časova.
Ulaz na tribinu je slobodan.

Poslednje vesti