MUZEJI KAO SREDIŠTA KULTURE U NEDELJI MUZEJA

U petak 17. maja u smederevskom muzeju sa početkom u 18 časova biće predstavljen novi broj Smederevskog zbornika, periodičnog stručnog časopisa Muzeja u Smederevu.

Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava se od 13 – 19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Kao jedan od programa koje Muzej u Smederevu priređuje tokom ove nedelje izdvaja se predstavljanje novog, šestog broja periodičnog stručnog časopisa čiji je naziv Smederevski zbornik.

Na promociji će govoriti članovi Redakcionog odbora časopisa, stručni saradnici i autori tekstova, između ostalih: dr Vesna Marjanović, dr Ana Kostić, dr Aleksandar Urošević i Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu.

Smederevski zbornik predstavlja stručni časopis u kojem se objavljuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručne radove na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja.

Objavljivanje časopisa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.

Poslednje vesti

Leave a Comment