NA DAN USTANOVE OB “SVETI LUKA” OTVORENA REKONSTRUISANA ZGRADA ODELJENJA PSIHIJATRIJE I NEUROLOGIJE

Svečanom otvaranju obnovljenog objekta u kome se nalazi Odeljenje neurologije i psihijatrije  prisustvovali su  državni sekretar u ministarstvu zdravlja prof. Dr Radisav Šćepanović, zatim  menadžer projekta dr Tatjana Voskresenski, ali i predstavnici lokalne samouprave, članovi Gradskog veća Miša Ivković i Jasmina Vojinović, kao i predstavnici smederevskih  javnih preduzeća, ustanova i organizacija.  Zgrada Odeljenja  Psihijatrije i neurologije  rekonstruisana je iz IPA projekta prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, a u okviru projekta RORS 9,  za  Poboljšanje zdravstvene nege u neurologij i psihijatriji.

 

 

Obraćajući se novinarima, direktor OB Sveti Luka dr Nenad Đorđević je rekao da u pomenutom projektu samederevska  bolnica učestvuje  zajedno sa specijalnom neuropsihijatrijskom  bolnicom u Vršcu i  Univerzitetom za medicinu i farmaciju „Viktor Babeš“  u Temišvaru.

„Osim rekonstrukcije, takođe su  dobijeni i eg i emg ultrazvučni aparati . Vrednost radova je oko 300. 000 evra i objekat će narednih dana primiti prve pacijente koji će se lečiti u ovoj zgradi koja ima 24 kreveta.  U okviru ove zgrade biće i dnevna bolnica za lečenje psihijatrijskih bolesnika sa 15 mesta. Rekonstrukcija zgrade koja je zidana 1929. godine i najstariji je objekat u krugu bolnice,  trajala je   4 meseca“,  objasnio je direktor  dr Nenad Đorđević.

 Prof. Dr Radisav Šćepanović, državni sekretar u ministarstvu zdravlja najavio je rekonstrukciju bolnice u Smederevu, ali i mere koje će preduzeti Vlada Srbije i resorno ministarstvo za ostanak zdravstvenih radnika i poboljšanje uslova rada za njih, a za pacijente je najavio  bolju zdravstvenu negu.

 „Izuzetno je značajan ovaj oblik prekogranične saradnje  koji  omogućava  finansiranje projekata koji su od značaja za region. Ono što je važno je i to da se ovaj projekat uklapa  sa celovitim projektom rekonstrukcije  bolnice u Smederevu,a  ono što je i predsednik Vučić  saopštio tokom posete Smederevu je da će uskoro  kompletna bolnica biti rekonstruisana. 

Za taj projekat su obezbedjena sredstva koja nisu mala. Ne radi se samo  o rekonstrukcij celokupnog prostora bolnice  nego i opremanje  najsavremenijom i najsofisticiranijom opremom.  Ono o čemu Ministarstvo vodi računa je obnavljanje i zadržavanje kadra ovde u regionu i inače u Srbiji. To je i ono što smo shvatili da zdravstvo mora da opstane i ostane i da se oni koji rade u zdravstvu na sve načine zadrže da ostanu ovde. U čitavoj Srbiji je ozbiljan problem nedostatka medicinskih sestara. Ministarstvo zdravlja i Vlada  će raditi na  poboljšanju uslova  njihovog rada, pre svega  povećanju plata koje će ove godine biti ozbiljno. Tako da se nadam da će čitav projekat rekonstrukcije zdravstva u kadrovskom smislu i u smislu obnavljanja opreme i rekonstrukcije prostora u čitavoj republici  dati rezultate koji su nam potrebni a to je da zdravstvo raste i da se na skali na kojoj smose  ove godine popeli  za dva mesta,  bude još bolji rezultat u idućoj godini. Dakle, radićemo na  celokupnom  projektu koji će obezbediti da  poboljšamo kvalitet  zdravstvene  zaštite  i da ona bude dostupna svima kojima je to potrebno“, rekao je prof. Dr Radisav Šćepanović.  

 Dr Tatjana Voskresenski   menadžer projekta:“ Vrednost ukupnog projekta je 1.630.000 evra.  U okviru tog projekta osim odeljenja prisihjatrije koje je renovirano , biće poboljšan kvlitet lečenja psihiatrisjkih pacijenata. Iz istih sredstava   nabavljeni su novi  64-oro  slajsni skener za specijalnu bolnicu u Vršcu, zatim nabavljena  je i nova  medicinska oprema  i za tu ustanovu. I  klinika  za neurologiju u Temišvaru  je  realizovala svoj deo projekta. Pored toga organizovano je  i 12  okruglih stolovia, gde je opravdan prekogranični efekat.  Na kraju projekta biće izdata  i monografija  koju će iz svojih sredstava obezbediti  kllinika za neurologiju u Temišvaru.“  

 U svečanom delu po tradiciji kolegijum direktora OB „Sveti Luka“  izabrao je najbolje službu, načelnika i glavnu medicinsku sestru kojima  su uručena priznanja.

 Titulu najboljeg načelnika  dobila je dr Jasna Nedeljković Mitreski , inače načelnica Odeljenja neurologije i psihijatrije.

Dečije  odeljenje je izabrano za najbolju službu, dok je titulu najbolje glavne medicinske sestre ponela Aleksandra Rakić, koja radi na Odeljenju fizijatrija.

Poslednje vesti

Leave a Comment