ZAJEDNIČKA SADNJA DRVEĆA – ZELENI KORAK KA BOLJOJ BUDUĆNOSTI

U duhu zajedničkog doprinosa očuvanju životne sredine i razvoju ekološke svesti među mladima, predstavnici kompanije HBIS Serbia zajedno sa učenicima i nastavnicima organizovanim u Gradski parlament učenika smederevskih osnovnih i srednjih škola, ove srede su u dvorištu Osnovneškole „Ivo Andrić“ u Radincu uspešno realizovali akciju sadnje 26 sadnica četinara i ukrasnog listopadnog drveća.

Ova aktivnost je, kao deo šireg projekta „Razvoj ekološke kulture mladih“usmerena na promociju ekoloških vrednosti kroz zajednički rad i timsku sinergiju. Profesor geografije i koordinator Gradskog parlamenta učenika Boris Zdravković, istakao je značaj saradnje sa kompanijom HBIS Serbia, koja je omogućila realizaciju ove vredne inicijative donacijom sadnica. Napomenuo je da je ovo druga zajednička aktivnost u okviru projekta i podsetio da je početak saradnje započeo razgovorima sa stručnjacima iz železare: „Na predavanju održanom pre dva meseca činjenicama su uklonili naše predrasude. Shvatili smo da su zagađivači višestruki, a da je njihova praksa vrlo poučna i korisna. Drago nam je da je inicijativa učenika dovela do realizacije današnjeg događaja”.

Generalna menadžerka zaštite životne sredine Ljubica Drejk rekla je da ova praktična akcija pošumljavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha i estetskom uređenju prostora školskog dvorišta. Podsećajući na rezultate merenja kvaliteta vazduha rekla je da je poboljšanje životne sredine rezultat direktnog uticaja rada postrojenja Nove aglolinije.

„Merna stanica u Radincu je u 2023. pokazala mnogo bolje rezultate nego u 2022. godini. Ako uporedimo dva ključna parametra – broj dana sa vrednostima PM 10 većim od 50 mikrograma po metru kubnom i srednju godišnju vrednost PM 10 čestica u 2022. i 2023. godini jasno se vidi poboljšanje. Ta automatska merna stanica zabeležila je u 2022. godini 123 dana sa vrednostima PM 10 čestica većim od 50 mikrg/m3, dok je 2023. taj broj dana bio 65. Ako posmatramo srednju godišnju vrednost za PM 10 u 2022. godini je ona bila 46.4 mikrg/m3, dok je u 2023. prvi put bila ispod zakonskog limita koji je 40 mikrograma po metru kubnom. Mi se tu ne zaustavljamo, nego radimo dalje, to je samo početak transformacije kompanije u jednu zelenu fabriku“, naglasila je Drejk.

Predstavnici Gradskog parlamenta i domaćini iz škole u Radincu naglasili su na kraju akcije da su veoma zadovoljni što se od teorije stiglo do prakse u unapređenju zaštite životne sredine.

Kompanija HBIS Serbia i učesnici projekta se nadaju da će ova aktivnost poslužiti kao inspiracija i podsticaj za slične inicijative, te doprineti razvoju ekološke svesti i praksi održivog razvoja u lokalnoj zajednici.

Poslednje vesti